fbpx

Zbuloni ndryshimin midis metodave të tharjes

Cilat janë metodat e ndryshme të përdorura për errësimin?

Disa metoda janë në dispozicion për ndriçimin e zbehtë. Këto metoda të errësimit janë kategorizuar në tre grupe:

  • Dmosja e potencialit elektrik (rënia e energjisë): kontrolli i fazës
  • Tharja e sinjalit të kontrollit (analog): 0-10V, 1-10V
  • Tharja e sinjalit të kontrollit (dixhital): DALI

Kontrolli i fazës

Kontrolli i fazës është një teknikë e errët e bazuar në tela elektrikë që shpesh përdoret për llambat halogjene dhe flakë. Ajo "kap" pjesë e valës sinus të rrymës alternative për të zbehur dritën. Shembujt e mëposhtëm do ta sqarojnë këtë.

Kontrolli i fazës drejtuese

Kur një fazë është e prerë (d.m.th e kufizuar), voltazhi do të rrjedhë vetëm në një sasi të caktuar kohe pas kalimit zero (d.m.th. vala e sinusit që kalon boshtin horizontal). Vetëm pjesa e fundit e valës transmetohet. Kjo kohë e pritjes mund të përcaktohet duke përdorur një kondensator të thjeshtë me rezistencë ose çelsin dixhital. Kjo teknikë e errësimit është e përshtatshme për të dy ngarkesat induktive dhe rezistente (çakëll magnetike tradicionale).

Kontrolli i fazës drejtuese

Kontrolli i fazës së gjurmëve të gjurmimit

Me kontrollin e fazës, voltazhi është ndërprerë para përfundimit të valës së sinusit, në mënyrë që të transmetohet vetëm pjesa e parë. Kjo teknikë e errësimit përdoret për ngarkesa capacitive (EVSA).

Kontrolli i fazës së gjurmëve të gjurmimit

Kontrolli i fazës

Ndonjëherë, si kontrolli kryesor, ashtu edhe ai fazor vijues, është i mundur. Kjo valë kombinon të lartpërmendurat:

Kontrolli i fazës

1-10 V

Me një teknikë të errësimit prej 1-10 V, një sinjal transmetohet ndërmjet 1 V dhe 10 V. 10 V është sasia maksimale (100%) dhe 1 V është sasia minimale (10%).

0-10 V

Transmeton një sinjal midis 0 dhe 10 V. Prodhimi i llambës është i shkallëzuar në mënyrë që një tension prej 10 V të sigurojë 100% dalje të dritës. Dhe, 0 V siguron prodhimin më të vogël të dritës.

Dali

DALI qëndron për Ndërfaqen e Ndriçimit Digital Adresues. Shtë një standard ndërkombëtar që përcakton se si një instalim ndriçimi duhet të komunikojë me sistemet e kontrollit dhe drejtimit.

E rëndësishme të dini është se DALI është i pavarur nga prodhuesit. Kjo do të thotë që është e mundur të përdoren marka të ndryshme të komponentëve në të njëjtin sistem.

Secili sistem përbëhet nga një kontrollues dhe një maksimum prej 64 komponentësh ndriçimi, siç është një çakëll. Secilit prej këtyre përbërësve i jepet një adresë unike. Kontrolluesi mund të kontrollojë këto përbërës sepse sistemi DALI mund të transmetojë dhe të marrë të dhëna.

DALI është i zbehtë nga 0-100%.

Dukuritë e ndërtuara

Ekzistojnë dy lloje të dimmers të integruar: butoni rrotullues ose shtytës.

Një zbehës rrotullues rrotullues mund të shtypet për të ndezur ose fikur dritat. Ju ktheni tastierën për të zgjedhur intensitetin e dritës.

Një buton shtytës funksionon sipas të njëjtit parim on-off. Sidoqoftë, për të ndryshuar intensitetin e dritës, duhet të mbani në buton. Disa dimmers të butonit të shtytjes alternojnë në funksionimin e tyre (rritet shkëlqimi gjatë shtypit të parë të gjatë, zbehja ndodh gjatë shtypit të dytë të gjatë). Ngjyrosjet e tjera të butonit të shtypjes arrijnë një përqindje specifike (shkëlqimi rritet në një intensitet specifik kur arrihet N përqindja dhe pastaj përsëri thahet).

Le të shohim se si ne zbehim 6 copë udhëhequr nga rrezet e dritës, si një grup me një energji elektrike-Triac dim dimable.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *