fbpx

Откријте ја разликата помеѓу методите за слабеење

Кои се различните методи што се користат за затемнување?

Неколку методи се достапни за затемнето осветлување. Овие затемни методи се категоризираат во три групи:

  • Замајување на електричен потенцијал (намалување на моќноста): контрола на фаза
  • Замаглување на контролниот сигнал (аналогно): 0-10V, 1-10V
  • Замаглување на контролниот сигнал (дигитален): ДАЛИ

Контрола на фази

Контрола на фазата е затемнување техника базирана на електрична жица која често се користи за халогени и блескави ламби. Го „клипува“ дел од синусниот бран на наизменичната струја за да ја затемни светлината. Следниве примери ќе го појаснат ова.

Водечка контрола на фазата на работ

Кога ќе се намали фазата (т.е. ограничена), напонот ќе тече само во одредено време по нула премин (т.е. синусен синус кој преминува хоризонтална оска). Само последниот дел од бранот се пренесува. Ова време на чекање може да се одреди со употреба на едноставен отпорник на кондензатор или дигитални прекинувачи. Оваа затемнета техника е погодна и за индуктивни и за резистивни оптоварувања (традиционален магнетски баласт).

Водечка контрола на фазата на работ

Контрола на фазата на траење на работ

Со контрола на фазата, напонот е прекинат пред крајот на синусниот бран, така што само првиот дел се пренесува. Оваа затемнета техника се користи за капацитивни оптоварувања (EVSA).

Контрола на фазата на траење на работ

Контрола на фази

Понекогаш, можна е и контрола на водечките и заостанувачките фази на раб. Овој бран ги комбинира гореспоменатите:

Контрола на фази

1 10-V

Со техника на затемнување од 1-10 V, сигнал се пренесува помеѓу 1 V и 10 V. 10 V е максималната количина (100%) и 1 V е минималната количина (10%).

0 10-V

Пренесува сигнал помеѓу 0 и 10 V. Излезот на ламбата е намален така што напон од 10 V обезбедува 100% излез на светлината. И, 0 V обезбедува најмал излез на светлина.

DALI

DALI се залага за Дигитален адресарен осветлување интерфејс. Тоа е меѓународен стандард кој дефинира како инсталацијата за осветлување треба да комуницира со системите за управување и управување.

Важно е да се знае дека DALI е независен од производителите. Ова значи дека е можно да се користат различни брендови на компоненти во ист систем.

Секој систем се состои од контролер и максимум 64 компоненти на осветлување, како што е баласт. На секоја од овие компоненти им се дава единствена адреса. Контролорот може да ги контролира овие компоненти бидејќи системот DALI може да пренесува и прима податоци.

DALI е затемнет од 0-100%.

Вградени придушувачи

Постојат два вида на вградени придушувачи: ротирачко или копче за притискање.

Може да се притисне ротирачко затемнување на копчето за да се вклучат или исклучат светлата. Го вртите копчето за да изберете интензитет на светлината.

Копчето за притискање работи според истиот принцип за вклучување. Сепак, за да го промените интензитетот на светлината, мора да го држите копчето. Некои придушувачи на копчињата на тастатурата се наизменични во нивното работење (осветлувањето се зголемува за време на првото долго притискање, при затемнување се појавува за време на второто долго притискање). Другите придушувачи на копчињата на тастатурата достигнуваат одреден процент (осветленоста се зголемува до специфичен интензитет кога се достигнува N процент, а потоа повторно се гуши).

 

Ајде да видиме како ги затемнуваме осветлувањето предводени од 6 парчиња како група со едно напојување-Триак затемнето.

 

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Cps: fvrvupp7 | Минимална потрошувачка 200 УСД, добијте 5% попуст |||| Cps: UNF83KR3 | Минимално трошење 800 УСД, добијте 10% попуст [исклучено „Песна и додатоци“ ]